Bilgisayar Bilimleri Dersi Artık Zorunlu… Bilişim Teknolojileri Alanında Öğretmen İhtiyacı Artıyor…

.

Öğrencilerin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde; kişisel, sosyal, akademik ve iş hayatlarında ihtiyaç duyacakları beceri yelpazeleri olan yetkinlikler Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinde (TYÇ) belirlenmiştir. Avrupa Yeterlilikler Çerçevesinde (AYÇ) belirlenen bu yetkinlerin kazandırılmasında Dijital vatandaş olarak teknolojik kavramları, sistemleri ve işlemleri iyi anlayan bireyler olmalarının sağlanması oldukça önemlidir. Bu durum da göz önünde bulundurularak Türkiye’de de eğitim alanında ciddi adımlar atılmakla birlikte, öğrencilere dijital yetkinliğin kazandırılmasının yanı sıra eleştirel düşünme becerilerini de geliştirmeye yönelik öğretim programları da hazırlanmaktadır. Bu öğretim programlarından biri de Bilgisayar Bilimleri dersine yöneliktir. Ortaöğretim BİLGİSAYAR BİLİMİ Dersi (Kur 1, Kur 2) Öğretim Programı, Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinde 2016-2017, diğer ortaöğretim kurumlarında ise 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılından itibaren Kur 1’den başlamak üzere kademeli olarak okutulmaya başlanmıştır. Kur 1 ve Kur 2 için hazırlanmış öğretim materyalinin kullanılacak olan derse ilişkin ders kitabı 2017-2018 öğretim yılında hazırlanmış olup, EBA üzerinde elektronik formatta basılan kitap ders kapsamından okutulmaya başlanmıştır.

Anadolu Liseleri'nde 1 saat SEÇMELİ olarak okutulan Bilgi ve İletişim Teknolojisi dersinin adı BİLGİSAYAR BİLİMİ, saati 2 saat SEÇMELİ olarak değiştirilmiştir.  Hazırlık sınıfı bulunan Anadolu Liseleri'nde sadece hazırlık sınıfına HAFTADA 4 SAAT olmak üzere BİLGİSAYAR BİLİMİ dersi "ZORUNLU" olarak eklendi. Fen Liseleri'nin 9. ve 10. Sınıflarına BİLGİSAYAR BİLİMİ dersi 2'şer saat "ZORUNLU" olarak eklendi. Teknolojinin okullarda öğretimine yönelik ciddi adımların atılmaya başlanmış olmakla birlikte, ders sayılarının önümüzdeki yıllarda artacağı da beklenmektedir. Bu durumun Bilgisayar ve Öğretim Teknolojili Öğretmenliği Bölümü mezunlarının Öğretmen olarak atanma olasılıklarını da ciddi bir oranda arttıracağını söylemek mümkün gözükmektedir.

Detaylı bilgi için Bilgisayar Bilimi Dersi Öğretim Programı